Omgaan met stress en beïnvloeden van innerlijke rust

Omgaan met stress en beïnvloeden van innerlijke rust

Waar komt innerlijke onrust vandaan en waarom ervaren we dit

In ons leven zijn we vaak bezig met wat we graag nog zouden willen behalen. In plaats van dat we gelukkig zijn met wat we hebben. Doordat we als mens de neiging om hebben om onszelf te vergelijken met iedereen om ons heen. Op praktisch punt is dit natuurlijk ook heel logisch gedrag. Het zorgt wel voor veel onrust. Waardoor we onszelf gaan afvragen, waar komt innerlijke onrust vandaan.

Bij alles wat we in deze wereld hebben bereikt, hebben we dit gedaan in samenwerking met andere mensen. Wat ooit is gebouwd, is altijd door een team van mensen gemaakt. En wat ooit is bedacht in de wetenschap is later weer overgenomen door een ander persoon die dieper in het onderwerp is gaan onderzoeken.

Hoe meer jezelf vergelijkt met andere mensen, hoe moeilijker je het maakt om tevreden te zijn over jezelf.

Dit betekent dus dat we altijd veel bezig zijn geweest met de meningen van andere mensen. En dat we het dus ook belangrijk vinden wat zij van ons denken. Waardoor we dus ook sociaal gewenst gedrag zijn gaan vertonen. Waarbij we dus ook het meest door iedereen worden gewaardeerd.

De grap hiervan is dat we dus ook meteen een standaard voor onszelf neerzetten in hoe we willen zijn. En op het moment dat we iemand anders zien die het naar ons gevoel beter heeft. Voelt dit dan meteen oneerlijk waardoor we last krijgen van een onrustig gevoel over onszelf. Doordat we het idee krijgen dat we niet goed genoeg zijn op dit moment in vergelijking met de ander.

Waarom het zo belangrijk is het onrustig gevoel los te laten

Wat heel erg helpt bij onrustig gevoel is de realisatie dat jij dit zelf zo voelt. Met wat de andere meer lijken te hebben in vergelijking met jou situatie. Dit onrustig gevoel komt vaak doordat je weet wat je graag wilt. En je het dus dit niet meer kan loslaten totdat je het zelf ook hebt bereikt.

Veel mensen hebben moeite met het loslaten van deze verplichting naar zichzelf toe. En verwachten van zichzelf dat ze dus ook alles moeten kunnen wat andere mensen doen. Terwijl niets in het leven is zeker. Je zou morgen aangereden kunnen worden door een auto of de loterij kunnen winnen. Wat aangeeft dat het geen zin heeft om je druk te maken over de verplichtingen in de toekomst.

Door hier bewust van te worden, zal je dus ook voor jezelf merken dat het leven je continu nieuwe situaties geeft waar jij van leert. De kunst is dus vooral het onrustig gevoel los te laten over wat je graag zou willen. En je juist open te stellen aan alles wat het leven je te bieden heeft.

Waardoor je alles een stuk minder oneerlijk zal waarnemen. En dus minder stress zal geven in je leven omdat je er minder laat leiden door dit onrustig gevoel over de toekomst.

Waarom we juist zo een onrustig gevoel krijgen van onze gedachtes uit het verleden

Iedereen heeft er wel eens last van gehad dat je iets had gedaan waar je later spijt van kreeg. Vaak levert dit juist het onrustig gevoel van stress op. Niet alleen over wat er is gebeurd. Maar ook over hoe je daar in het huidige moment verder mee omgaat. Wat er dus vaak gebeurd is dat er zinnen in je gedachten opkomen. Dit kunnen zinnen zijn. Zoals, wat als ik het anders had gedaan, als ik het nu anders had gezegd of als dat persoon anders had gereageerd was dit dan ook gebeurd.

Het eerste waar we dus mee vastzitten is dat er iets is gebeurd wat we niet meer kunnen veranderen. Terwijl we gek genoeg daar wel in ons hoofd continu mee bezig zijn. Het enige wat je dus kan veranderen is hoe je daarmee in de toekomst anders mee wilt omgaan. Door van de situatie te leren en er bewust van te zijn dat iedereen fouten maakt. Dat het dus normaal is als mens om dit onrustig gevoel te ervaren.

Vaak zijn we nog het strengst voor onszelf. En zal je altijd jezelf harder beoordelen dan dat andere mensen dat doen. Omdat jij ook een sterker schuldgevoel ervaart. Terwijl andere mensen er waarschijnlijk op een veel feitelijke manier naar kijken. Vaak is dus dit onrustig gevoel ook niet de realiteit. Maar hebben we deze zo gemaakt voor onszelf. Doordat we er zoveel meer aandacht aan zijn gaan geven. Waardoor we dit juist hierdoor dit onrustig gevoel zijn gaan versterken.

Waarom juist onze eigen waarneming ons zo onrustig maakt

Want wat we vaak vergeten is dat iedereen in deze wereld erg streng met zichzelf bezig is. Als je bijvoorbeeld in de ochtend uit bed komt en je wilt je haar perfect doen maar het lukt niet. Dan voel je de hele dag een onrustig gevoel omdat je het idee hebt dat iedereen je raar aankijkt.

Terwijl niemand is bezig met hoe jouw haar er uitziet. Iedereen is alleen maar bezig met hoe hun haar er uitziet en wat jou mening daarover zou kunnen zijn. Probeer dus los te laten wat ander mensen over jou denken. Want vaak zijn andere mensen alleen maar bezig met wat jij over hun denkt.

Als mens zijn we altijd heel bang om afgewezen te worden door een ander. Terwijl andere mensen zijn daar niet mee bezig, want ze zijn juist heel bang om afgewezen te worden door jou.

Het is dus jouw waarneming die ervoor zorgt dat alles zoveel groter lijkt dan het eigenlijk is. Mag je dus ergens schuldig over voelen. Dan is vaak de eerste bewustwording van het probleem dat het eigenlijk niet zo groot is. Jij maakt het voor jezelf heel groot.

Wat betekent dat je het dus ook voor jezelf kan leren dit kleiner te maken waardoor het minder invloed heeft. Tenslotte, alles wat in het verleden is gebeurd is niet meer te veranderen. Het is een feit geworden dat het is gebeurd. En je kan het natuurlijk nog in het heden proberen dingen aan te passen of te veranderen.

Zoals bijvoorbeeld je excuses aanbieden na een vervelende ruzie. Maar dat die ruzie heeft plaats gevonden is een feit. En daar kan je niet meer omheen komen door te doen alsof het niet is gebeurd. Probeer dus voor jezelf liever te kijken hoe je op een andere manier met deze waarneming om kan gaan. Waardoor deze als het goed is minder sterk wordt en je dus minder last heb van het onrustig gevoel.

In hoeverre klopt onze mening nu ook echt van andere mensen

Laat alle gekke gedachtes die een onrustig gevoel veroorzaken over jezelf dus ook gaan. Dan met name met wat jij denkt hoe andere mensen jou beoordelen. Want vaak ben je een stuk erger naar jezelf toe dan je ooit zou zijn naar een ander persoon. Je raakt juist vooral in de stress als je continu bezig bent met te leven hoe jij denkt dat andere mensen jou het meest waarderen. Dan op de manier die juist goed voor jou voelt en je er dus ook echt voor kiest wat jij belangrijk vind.

Je zou nooit vanuit jezelf iets doen wat niet goed voor jou is. Omdat je dan al meteen aanvoelt dat er iets niet klopt. Waarbij als je altijd voor jezelf kiest, je dit dus ook nooit zou doen. Een van de mogelijke redenen dat je dit onrustig gevoel kan ervaren is omdat we de meningen van andere mensen hoger zijn gaan waarnemen dan die van onszelf.

Als je altijd bezig bent met voor andere mensen te zorgen, hou je nooit tijd over om voor jezelf te zorgen.

Bijzonder genoeg zijn dit vaak niet eens de echte meningen van andere mensen. Maar de waarde die jezelf hebt aangeleerd door de ervaringen die je in het verleden heb meegemaakt. En op basis daarvan heb je gedrag aangepast van wie je echt bent. Naar iemand die met dit nieuwe gedrag beter kan omgaan met andere mensen.

Het grote gevaar hiervan is dat we vaak daardoor dingen gaan doen voor andere mensen die helemaal niet goed voor onszelf zijn. Vaak is het zo dat een andere persoon dit ook helemaal niet van ons verwacht. De kunst is dus vooral om dit voor jezelf te realiseren dat je dit doet, waardoor je het makkelijker kan loslaten.

Probeer dus dit onrustig gevoel voor jezelf een plek te geven. Waarbij je alles aanvaard wat er in je verleden is gebeurd. Zonder dat het nu een negatieve invloed op jou heeft en op het persoon die jij nu bent. En je zal merken dat je stuk meer vrij voelt. Doordat je niet meer gevangen zit in je eigen schuldgevoelens.

De belangrijkste tips van dit artikel

  • Een van de redenen dat we een onrustig gevoel kunnen ervaren, is doordat we onszelf heel erg kunnen vergelijken met andere mensen. Waarbij we dus een standaard voor onszelf neerzetten. Waarvan we veel stress ervaren als we hier niet aan voldoen.
  • Onze onrust komt vaak vanuit een gevoel van altijd meer willen zijn dan we nu ervaren. Waarbij als we ons bijvoorbeeld niet gelukkig voelen. We steeds vanuit onze onrust opzoek gaan naar hoe dit wel kunnen bereiken.
  • Hoe meer je jouw verleden een invloed laat hebben doordat je erg schuldig voelt over iets wat is gebeurd. Hoe onrustiger je word in het heden. Doordat je continue bezig bent met dit te willen vermijden.
  • Vaak is het niet de situatie die jou stress geeft, maar is het jou waarneming die het zoveel groter maakt. Waardoor dit nog veel meer stressvoller wordt dan het eigenlijk is.
  • Als je altijd de mening van een andere mensen belangrijker maakt dan die van jezelf. Zal je dus ook altijd op een manier blijven leven, waarbij alles wat je doet is gericht om de ander zo gelukkig mogelijk te maken. In plaats van dat je voor jezelf kiest.

Bron: Stressgenezer /Mischa ter Velde