Wat is het verschil tussen gevoelig en hooggevoelig?
Ieder mens is in staat om te voelen; veel mensen kunnen speciaal goed proeven of ruiken of hebben een absoluut gehoor, dus gevoelig zijn we allemaal. Bij hooggevoeligen komt er meer informatie uit de zintuigen de hersens in; die prikkels worden dieper en breder verwerkt. Er zijn mensen met speciaal goed ontwikkelde spieren, er zijn hoog intelligente mensen… die verschillen vinden we heel normaal. En zo heb je ook mensen die de zintuiglijke prikkels meer verwerken. Het is geen afwijking of ziekte of stoornis, maar in onze moderne wereld die steeds prikkelvoller wordt, en sneller en drukker en voller, gaan mensen er wel steeds meer onder lijden.
Hoe kun je het meten of testen?
Er zijn inmiddels behoorlijk wat onderzoeken, ook met MRI-scans, die laten zien dat bij hooggevoeligen meer hersendelen betrokken zijn bij verschillende soorten mentale activiteit, bijvoorbeeld bij het zien van schokkende beelden.
Elaine Aron, de pionier op dit gebied, heeft een test ontwikkeld die nog steeds gebruikt wordt door deskundigen. Ik vind het een prima test, als je erachter wilt komen of je zelf hooggevoelig bent, of om te kijken of je kind het is. Maar als je mijn boeken leest en een continue Aha-beleving hebt, als je je eindelijk begrepen en herkend voelt, dan kun je ervan uitgaan dat je het bent. Ik ben er erg voor dat je het zelf vaststelt, en niet van een ander laat afhangen. Ook op deze site vind je de zelftest.
Verandert het ooit, of blijft het je leven lang hetzelfde?
Helaas word je nooit minder gevoelig, je wordt ermee geboren en je blijft het je leven lang. Je wordt zelfs gevoeliger als je ouder wordt, dat is bij iedereen zo en bij hooggevoeligen ook. Maar gelukkig is het ook zo dat je kunt leren ermee om te gaan, je leven erbij aan te passen. Dus als je dat doet, neemt de last die je ervan hebt af.
Wat zijn de nadelen van hooggevoeligheid?
In onze maatschappij heb je er al snel last van. Door ons schoolsysteem worden kinderen heel cognitief opgevoed; en er is een leemte als het gaat om gevoelens, gevoeligheid. Gebruik maken van je emotionele kwaliteiten is er niet bij. Daarom zijn kinderen vaak al op jonge leeftijd chronisch overprikkeld. Als ook de ouders niet snappen dat een hooggevoelig kind anders in elkaar zit dan de anderen, lijdt het. Zo’n kind moet je niet opjagen. Het zijn vaak heel gewillige en brave kinderen, lieve kinderen, maar dat wil niet zeggen dat ze vanbinnen niet lijden – juist omdat ze zich zo aanpassen aan wat verwacht wordt, terwijl dat tegen de eigen natuur ingaat.
Hooggevoeligen zijn veel stressgevoeliger en raken sneller burnout dan anderen. Als ze proberen mee te komen in het jachtige tempo van onze tijd worden ze vaak ziek. Ontstekingen bijvoorbeeld zijn een typische reactie van chronisch overprikkeld zijn; je immuunsysteem verzwakt erdoor.
En wat zijn de voordelen?
Van oudsher zijn hooggevoeligen de pioniers, de waarzeggers, de geestelijken, adviseurs, sterrenkijkers. Ze hadden altijd de rol om de groep of de clan of gemeenschap te waarschuwen voor gevaren. Ook in deze tijd zijn het de hooggevoeligen die ons erop wijzen dat we doordraven en dat het nuttig is om stil te staan, terug te keren naar de rust, naar spiritualiteit en de natuur. Een mens is geen machine, we zijn een ingenieus levend organisme dat in relatie staat met de omgeving.
Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen aan hooggevoeligheid, alleen moeten de omstandigheden en de omgeving er wel op afgestemd zijn. Dat is in onze snelle gehaaste maatschappij compleet uit balans. Maar in feite is het een prachtige eigenschap. Als je een mens terugplaatst in zijn natuurlijke habitat, is het handig om te kunnen ruiken welke bloemen giftig zijn, om te kunnen zien welke knollen gezond zijn, om aan te voelen in welke bossen een beer rondstruint. Die waakzaamheid is een gave. Maar als je permanent gestresst of chronisch overprikkeld wordt, is het een last.
Hooggevoeligen kunnen onwijs genieten van heel kleine dingen, van contact, van aanraken, schoonheid en kunst. Ze zijn vaak ook begaafd op dat gebied en ontwikkelen zich er ook ver in. Veel beroemde onderzoekers en kunstenaars zijn hooggevoelig. Het is ook een prachtig instrument om in te zetten als je werkt in de zorg, in contact met anderen: je kunt aanvoelen wat een ander nodig heeft. Hooggevoeligen hebben veel meer spiegelneuronen, dat is bewezen, die je helpen in te voelen wat een ander mens denkt en voelt.
Wat moet je vooral niet doen als hooggevoelige?
Hollen! Doorrennen in het tempo van de maatschappij. Je moet vooral je normen niet aanpassen aan de meerderheid. Hooggevoeligen zijn vaak zeer ambitieus en perfectionistisch en dan leg je je eigen norm al hoog. Ze kunnen ook vaak meer en beter dan anderen. Maar zijn slechter in het verdelen van de energie voor die onderdelen. Alles krijgt altijd 200%
Heel concreet zou ik zeggen: luister bijvoorbeeld niet naar bedrijfsartsen die jou zo snel mogelijk uit je burn-out in het arbeidsproces terug willen krijgen. De maatschappij wil iedereen zo snel mogelijk terug aan het werk: doe er vooral niet aan mee. In je eentje is het moeilijk, dus zoek andere mensen die je begrijpen, zoek lotgenoten.
Wat kun je wel doen?
Je moet echt je eigen weg zoeken, pionieren, zelf keuzes maken. Luisteren naar je lichaam, en je eigen grenzen aangeven. Dat is een van de lastigste dingen, vooral voor perfectionisten. Vooral gaan slapen als je zin hebt om te slapen. Luieren! Complementeren, mediteren, dagdromen is heel belangrijk voor hooggevoeligen, niet alleen voor het plezier, maar het is echt functioneel. In de natuur wandelen is ontzettend belangrijk.
Partners van hooggevoelige mensen moeten zich ook realiseren dat hun man of vrouw echt anders is, dat dagdromen belangrijk voor ze is, dat ze moeten luieren. Dat ze zelf moeten aangeven wanneer ze weer kunnen terugkomen in het drukke gezin. De omgeving moet echt snappen dat het af en toe echt anders werkt bij deze mensen.
Komen er steeds meer hooggevoelige mensen bij?
Het wordt wel steeds meer zichtbaar. De verwachtingen van de prestatiemaatschappij zijn heel hoog en dat legt er veel druk op. Enerzijds zie ik heel duidelijk dat het een eigenschap is die bij sommige mensen meer ontwikkeld is dan bij de meerderheid; dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.
Wat is de relatie met spiritualiteit?
Hooggevoeligen zijn zich altijd erg bewust van het grote geheel, ze voelen sterk dat ze deel uitmaken van een groter geheel en dat de mens een spiritueel wezen is.
Ook met kinderen kun je daar vaak goed over praten. Het zijn vaak oude zielen. Ik heb jonge mensen meegemaakt die spiritueel zeer wetend zijn, die er een enorme begaafdheid en bagage in meebrengen. Ik denk dat het hun roeping is in onze tijd om de mensen weer te wijzen op het belang van spiritualiteit, van natuurbeleving, een ruimere werkelijkheid. De mens is niet alleen een cognitieve en fysieke motor die de economie gaande houdt. We zijn veel en veel meer dan dat. En dat verlangen dat spirituele mensen verbindt, kenmerkt hooggevoelige mensen. Ik denk dat ze ook veel antwoorden hebben op de grote vragen van onze tijd.
Bron: Susan Marletta Hart
Ik bied een gratis “sessie” van 30 minuten aan, zodat je kunt zien hoe ik werk en beslis of ik de juiste coach voor je ben.
Mail mij met vragen die u heeft over mijn diensten of mijn manier van werken.