Gelukkiger zijn omdat je dankbaar bent

Gelukkiger zijn omdat je dankbaar bent

Nederland staat in de onderzoeken bovenaan als het gaat om gelukkig zijn of een gelukzalig gevoel hebbende per inwoner en toch mopperen we wat af.
Uit een onderzoek is ook naar voren gekomen dat iets normaal wordt als we eraan gewend raken. Een ander onderzoek toont aan dat gelukkige mensen meer persoonlijke contacten hebben dan ongelukkige personen. Dus is dankbaarheid iets wat dagelijks onderdeel van ons leven kan plaatsvinden.

Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. Hoe train je je dankbaarheid?

Tel je zegeningen! Het is een gevleugelde uitspraak en een aansporing die we vaker zouden moeten navolgen, al was het maar voor ons geluk. Dat plukken we niet uit de lucht, het is wetenschappelijk onderzocht. Volgens psychologe en ‘geluksprofessor’ Sonja Lyubomirsky is dankbaar zijn een van de strategieën die ons gelukkig kunnen maken.

In haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ geeft ze een aantal redenen waarom dankbaar zijn daarbij zo goed werkt. Je wordt bijvoorbeeld minder materialistisch, omdat je sneller blij bent met wat je al hebt. Je vergelijkt jezelf minder snel met anderen en je hebt minder last van negatieve emoties – het is immers moeilijk om ergens boos over te blijven, als je dankbaar bent voor andere dingen. Bron: Hapinezz online

Kortom het is nog eens lucratief ook om dankbaar te zijn. Het scheelt geld, maakt je blij en zorgt ook nog eens voor meer persoonlijke contacten. 

De Benedictijner monnik David Steindl-Rast legt een link met geluk, vanuit zijn spirituele achtergrond. ‘Je bent niet dankbaar omdat je gelukkig bent, maar gelukkig omdat je dankbaar bent,’ zegt hij. Natuurlijk voelt het soms raar om dankbaar te zijn terwijl er zoveel ellende is in de wereld. Maar dat is geen excuus, het is juist een aansporing om dankbaar te zijn. ’Zou het niet arrogant zijn om alles maar vanzelfsprekend te vinden?’ vraagt hij. ‘Blijf dankbaarheid tonen. Bij elke mogelijkheid. Doe even een pas op de plaats, kijk wat er positief is. Voel dankbaarheid.’

Maar hoe breng je dat in de praktijk?

Nu klinkt dat gemakkelijker dan het in de praktijk is. Je kunt als je dit leest even bewust dankbaar zijn voor, laten we zeggen, je vrienden, je familie, je gezondheid, en snelle wifi, maar morgen is alles weer vanzelfsprekend. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. We willen onszelf verbeteren, we willen de wereld verbeteren. Dat streven naar beter is mooi en helpt ons en de wereld vooruit, maar het bij-effect is ook dat we vaak ongemerkt voorbij gaan aan wat er al is aan moois en goeds en fijns. We waarderen pas wat we hebben als we het kwijt zijn – en dan hebben we spijt dat we er niet van genoten toen het er nog was. 

Alle reden om te focussen voor wat er nu mooi en goed is in je leven. En gelukkig: dankbaar zijn is een vaardigheid die je kunt oefenen.

Met deze 3 dagelijkse rituelen oefen je in dankbaarheid

1. Begin de dag dankbaar

Bedenk elke ochtend als je net wakker bent één ding in je leven waarvoor je dankbaar bent. Het mag van alles zijn, klein of groot. Een geur, een kleur, iets wat je lekker vindt, iemand in je leven. Bedenk ook: ergens in de wereld zou iemand op dit moment dolblij zijn met iets dat jij vanzelfsprekend vindt. Veiligheid. Warm water. Wifi. Je zintuigen.

2. Ben je dankbaar? Zeg het dan!

‘Dankbaar zijn en het niet zeggen, dat is zoiets als een cadeautje mooi inpakken en het níet geven,’ is een prachtige uitspraak die wordt toegeschreven aan William Arthur Ward (specialist in one-liners). Geniet je ergens van, ben je ergens blij mee, vind je iets mooi? Zeg het dan. Voor nog veel meer effect: schrijf een bedankbriefje. Bedank iemand voor iets dat iedereen vanzelfsprekend vindt. 

3. Voor drie dingen dankbaar

Schrijf elke avond drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dat kan in een document op je mobiel, maar een notitieboekje naast je bed werkt nog beter. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor…’  en vul dat aan. Een zin of een woord is al goed, je kunt het eventueel aanvullen met een zinnetje over waarom je dankbaar bent. Kost maar een minuutje, doe het elke avond – tot het net zo vanzelfsprekend is als je tanden poetsen.

Overvloed

Het grappige is: ’Ik ben dankbaar voor…’ kun je aanvullen met zóveel dingen, groot en klein, het houdt niet op. Zoals je door te piekeren problemen erger maakt, werkt het hier omgekeerd: naarmate je er meer mee bezig bent met dankbaar zijn, bedenk je steeds meer dingen om dankbaar voor te zijn. Dat geeft een gevoel van overvloed.

Het effect merk je na een tijdje. Door je te focussen op dankbaarheid, bouw je aan een emotionele reserve voor als het tegenzit. Je krijgt meer oog voor wat er wél goed gaat, op de mooie en fijne dingen. Je leert, te midden van alles wat je nog wilt verbeteren, om ook blij te zijn met wat er nu is, met wat je hebt en wie je bent. 

En dat is op zichzelf al iets om dankbaar voor te zijn.