De beste gezondheidsvoordelen van keto

Geschreven door Geschreven door Tiffany Joy Yamut, RN

 

Er zijn meer voordelen van het keto-dieet dan we kunnen tellen, maar hier zijn 9 van de bekendste en wetenschappelijk geteste voordelen van koolhydraatbeperking.

Het doel van het keto-dieet is om de meeste calorieën uit vet te halen in plaats van uit koolhydraten. Door op deze manier te eten, worden de suikervoorraden van je lichaam uitgeput en wordt het gedwongen om vet af te breken om energie te maken. Een deel van dit vet wordt vervolgens omgezet in ketonen, de reservebrandstoffen van uw lichaam.

Mensen hebben zich de afgelopen jaren tot keto gewend om de vele voordelen ervan te plukken. Veel van de voordelen van het keto-dieet zijn te wijten aan de unieke manier waarop het de stofwisseling beïnvloedt. Anderen zijn een direct gevolg van de distributie van macronutriënten.

Wat zijn de voordelen van een keto-dieet?

Als je de laatste tijd onderzoek hebt gedaan naar het dieet, wil je waarschijnlijk graag weten wat de wetenschap zegt over de voordelen van keto. Hier leer je over 9 mogelijke gezondheidsvoordelen van het keto-dieet en zie je hoe keto werkt om deze voordelen te realiseren.

1. Vermindert uw eetlust

Keto werd de afgelopen jaren vooral populair als afslankdieet. Een reden waarom keto helpt bij het afvallen, is omdat je er minder honger van krijgt. Vermindering van de eetlust als een van de meer prominente voordelen van het keto-dieet werd zelfs bevestigd in een recensie uit 20151.

Zoals u waarschijnlijk weet, moet u om af te vallen minder calorieën eten dan u momenteel verbrandt. Uw eetlust kan een groot verschil maken in uw vermogen om dit te bereiken. Een recent gepubliceerde systematische review wees zelfs uit dat eetlustbeheersing een effectieve strategie was om af te vallen2.

Maar hoe houdt keto de honger precies in?

Helaas heeft nog niemand dat ontdekt. Er zijn echter een aantal theorieën. Een daarvan is dat ketonen beïnvloeden hoe uw hersenen de afgifte van eetlustregulerende hormonen zoals ghreline en cholecystokinine regelen.1.

Maar om honger te verminderen met een keto-dieet, moet je in ketose zijn. Daarom is het zo belangrijk om je macro’s serieus te nemen en ketonwaarden te meten.

2. Helpt bij gewichtsverlies en vetverlies

Met verminderde eetlust komt gemakkelijker gewichtsverlies. Maar dat is niet de enige reden waarom mensen afvallen met keto.

Keto werkt tegen vetverlies omdat het ervoor zorgt dat uw lichaam zijn vetreserves verbrandt. Het lijkt misschien contra-intuïtief om te suggereren dat je door meer vet te eten, vet verbrandt. Maar om te begrijpen waarom dit het geval is, moet u meer weten over de biochemie die hier bij betrokken is:

Je lichaam vertrouwt normaal gesproken op zijn glycogeenvoorraden als het voedsel opraakt

3. Door het keto-dieet werden deze glycogeenvoorraden effectief uitgeput, waardoor een energiecrisis ontstond. Als gevolg hiervan dalen de insulinespiegels en dit veroorzaakt het vrijkomen van vet uit vetcellen. Circulerend vet gaat vervolgens naar de mitochondriën van de lever om te worden omgezet in ketonen.

Met andere woorden, lage insulinespiegels in combinatie met ketose bevorderen de afbraak van overtollige vetreserves

4.vetverlies

Echt vetverlies vindt plaats op keto wanneer de glycogeenvoorraden zijn uitgeput.

Naast het verbranden van vet, bleek keto onderweg spieren te sparen, wat buitengewoon belangrijk is voor gewichtsbeheersing op de lange termijn. En bovendien verbetert het dieet de insulinegevoeligheid, waardoor u op de lange termijn een gezond gewicht kunt behouden.

3. Kan kanker helpen bestrijden

Volgens voorlopig onderzoek lijkt het helpen om kanker te bestrijden een ander gezondheidsvoordeel voor de keto.

Onderzoekers weten al sinds de jaren twintig dat kankercellen overleven op glucose. In feite lijken kankercellen meer afhankelijk te zijn van glucose dan gezonde cellen en zijn ze niet in staat om vet en ketonen te gebruiken om zich te verspreiden en te vermenigvuldigen.

Het is niet verrassend dat wetenschappers al snel keto begonnen te onderzoeken als een mogelijke therapie voor kanker 5. Van wat ze hebben gevonden, berooft het dieet kankercellen van hun favoriete brandstof, waardoor ze in feite worden gedood. Dit lijkt met name het geval te zijn voor glioblastoom, een agressieve vorm van hersenkanker.

Klinische onderzoeken hebben koolhydraatarme diëten zoals keto getest als een adjuvante therapie bij standaard kankerbehandelingen en de resultaten lijken veelbelovend. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat we zien dat keto wordt aanbevolen als kankerbehandeling. Zoals opgemerkt in een recent gepubliceerde systematische review: er is meer onderzoek nodig om te weten of en hoe keto kanker kan helpen bestrijden6.

4. Verbetert de cardiovasculaire gezondheid

Al decennia lang wordt ons verteld om minder vet te eten om onze cardiovasculaire gezondheid te beschermen. Het argument is dat diëten met te veel vet het cholesterolgehalte verhogen en dat een verhoogd cholesterol het cardiovasculaire systeem schaadt (dwz het hart, de bloedvaten en het bloed).

En toch tonen ten minste 12 onderzoeken aan dat een koolhydraatarm dieet bloedtriglyceriden, bloedglucose, bloeddruk verlaagt en het goede (HDL) cholesterol verhoogt. 7. Het dieet leidt ook tot gewichtsverlies en verhoogt de niveaus van grotere LDL-deeltjes (die niet gevaarlijk zijn). Alles bij elkaar genomen betekent dit dat keto veelvoorkomende risicofactoren voor hart- en vaatziekten vermindert.

cardiovasculaire gezondheidHet verminderen van koolhydraten via de voeding kan uw cardiovasculaire gezondheid verbeteren.

Dus als vet slecht is, hoe kan een betere cardiovasculaire gezondheid dan een keto-voordeel zijn als keto een vetrijk dieet is?

Veel van de bovenstaande voordelen van keto kunnen worden toegeschreven aan de effecten van het dieet op het gewicht en de metabolische gezondheid. Gewichtsverlies verbetert vaak de markers van metabole gezondheid, waaronder bloedlipiden, glucose en druk.

Dus ondanks wat ons is verteld over vet en je hart, lijken de dingen veel gecompliceerder dan we moesten geloven.

5. Kan diabetes type 2 voorkomen

Type 2-diabetes is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en leefstijlfactoren. Hoewel u uw genetica niet kunt beheersen, kunt u levensstijlfactoren beheersen die uw risico verhogen, zoals overgewicht, een zittend leven, een slecht dieet volgen en stress.

Het keto-dieet kan u helpen enkele van deze problemen aan te pakken en uw risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen. Zoals gezegd helpt het dieet bij het afvallen. Het dieet helpt ook om de bloedsuikerspiegel te normaliseren, de insuline te verlagen en zelfs de insulinegevoeligheid te verbeteren8, alles wat belangrijk is bij de preventie en behandeling van diabetes.

Als u het risico loopt diabetes type 2 te ontwikkelen omdat u een familiegeschiedenis van de ziekte heeft, overgewicht heeft, prediabetes heeft en gewend bent veel koolhydraten te eten, overleg dan met uw arts over het proberen van keto.

6. Verbetert de gezondheid van de hersenen en mentale helderheid

Keto is oorspronkelijk ontworpen om epilepsie, een veel voorkomende hersenaandoening, te behandelen. Dat was in de jaren twintig toen onderzoekers opmerkten dat een dieet met weinig koolhydraten en veel vet op dezelfde manier ketose veroorzaakt als vasten. Omdat vasten een veel voorkomende remedie was tegen epilepsie, bleek keto een duurzamer alternatief te zijn.

Het dieet viel uiteindelijk buiten gebruik met de ontdekking van moderne anti-epileptische medicatie, maar de belangstelling voor keto’s effecten op de gezondheid van de hersenen bleef groeien.

We hebben al gezegd dat keto lijkt te helpen bij het bestrijden van hersenkanker. Maar er zijn ook onderzoeken die aantonen dat het dieet potentieel heeft bij de behandeling van een breed scala aan neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, ALS, beroerte, hersentrauma en psychiatrische aandoeningen.9.

En zelfs als u geen specifieke hersenaandoening hoeft te behandelen, kunt u andere hersenbevorderende voordelen van ketose krijgen, zoals het verbeteren van uw mentale helderheid, focus en stemming.

Onderzoekers weten niet zeker hoe keto werkt om aanvallen te verminderen, laat staan ​​hoe het de gezondheid van de hersenen beïnvloedt. Er zijn echter theorieën. Ketonen hebben bijvoorbeeld minder zuurstof nodig dan glucose, wat de hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. Het keto-dieet verhoogt ook het aantal en de grootte van mitochondriën in de hersenen, de energieopwekkende structuren in cellen9.

7. Verbetert het energieniveau en de productiviteit

Je zult vaak horen dat ketonen een efficiëntere brandstof zijn dan glucose. Dat komt omdat ketonen minder zuurstof nodig hebben om dezelfde hoeveelheid energie te produceren als glucose. Het komt ook doordat je lichaam een ​​schijnbaar eindeloze voorraad energie aanboort bij het maken van ketonen – vet.

verhogen_energieniveaus
Overwin vermoeidheid en ervaar aanhoudende energie met verhoogde ketonenniveaus.

 

En we hebben eerder gezegd dat een van de voordelen van het ketogene dieet het effect is op mitochondriën – de krachtpatsers van cellen. Wat onderzoek betreft, we wachten nog steeds op studies die onderzoeken hoe en of keto mensen energieker en productiever maakt. Maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een langdurig keto-dieet de trainingsprestaties bij atleten en10.

Het is dus geen wonder dat zoveel keto-ers zweren dat hun energieniveau en productiviteit zijn verbeterd zodra ze keto zijn gegaan.

8. Kan vrouwen met PCOS helpen

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale aandoening die veel voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Artsen weten niet wat het veroorzaakt, maar te veel insuline, chronische laaggradige ontstekingen en te veel androgeen worden vaak als boosdoeners genoemd11. Als u iemand met deze aandoening bent, vraagt ​​u zich waarschijnlijk af hoe keto de vrouwelijke hormonen beïnvloedt.

Omdat het keto-dieet het insulinegehalte verlaagt en zelfs helpt bij ontstekingen en andere hormonale onevenwichtigheden, kan het vrouwen met PCOS helpen. Een studie onder 11 vrouwen met PCOS testte hoe 24 weken op een keto-dieet hun toestand zouden beïnvloeden12. De studie wees uit dat het keto-dieet leidde tot gewichtsverlies, verbeterde hormonale balans en lagere insuline.

Veel andere onderzoeken hebben aangetoond dat het beperken van koolhydraten gunstig is voor vrouwen met PCOS 13. Deze diëten helpen vrouwen met hormonale problemen om af te vallen en het verbetert hun metabolische en hormonale gezondheid, wat allemaal helpt bij het normaliseren van de ovulatie en het stimuleren van de vruchtbaarheid.

9. Bestrijdt ontstekingen

Chronische ontsteking is een veelvoorkomend probleem en kan tot een slechte gezondheid leiden als het niet wordt gecontroleerd. Enkele van de mogelijke oorzaken van chronische ontstekingen zijn auto-immuunziekten, toxines, vitaminetekorten en vrije radicalen14.

Een dierstudie wees uit dat het keto-dieet oxidatieve stress en ontstekingen vermindert door de manier waarop genen op stress reageren te veranderen 15. Dit effect kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door ketonen en gedeeltelijk door hoe het dieet de metabolische gezondheid beïnvloedt.

Het bestrijden van ontstekingen kan u helpen het risico op chronische ziekten zoals diabetes, obesitas en hartaandoeningen te verminderen. Het kan ook helpen bij depressies en je fysieke en mentale energie een boost geven.

De meeste mensen hebben tegenwoordig gehoord over keto als een afslankdieet. Sommigen volgen echter dit koolhydraatarme eetplan om van veel van de andere gezondheidsvoordelen te profiteren. Van eetlustbeheersing en vetverbranding tot het voorkomen van hart- en vaatziekten en het verbeteren van de metabolische gezondheid, het keto-dieet kan een krachtige therapie blijken te zijn voor een breed scala aan problemen. Houd er rekening mee dat het meeste onderzoek naar keto nog in de kinderschoenen staat. We weten niet of het dieet echt al zijn beloften kan waarmaken. Maar tot nu toe lijkt het onderzoek veelbelovend en is er zeker veel ruimte voor optimisme

Afhaalrestaurants

  • Het keto-dieet is een koolhydraatarm dieet dat het vermogen van het lichaam om vet te verbranden verbetert.
  • Een van de belangrijkste voordelen van keto is gewichtsverlies, maar het dieet biedt nog tal van andere voordelen.
  • Veel van de voordelen van keto zijn te wijten aan de effecten van ketonen.
  • Andere gezondheidsvoordelen van keto zijn te wijten aan de manier waarop het de stofwisseling beïnvloedt.
  • Wees voorzichtig en spreek eerst met uw arts voordat u keto probeert.

REFERENTIES:

  1. Gibson AA et. al. Onderdrukken ketogene diëten de eetlust echt? Een systematische review en meta-analyse. 17 november 2014 – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12230

  2. Hansen TT et al. Is het verminderen van de eetlust gunstig voor het beheersen van het lichaamsgewicht in de context van overgewicht en obesitas? Een systematische review en meta-analyse van klinische onderzoeken ter beoordeling van lichaamsgewichtbeheer na blootstelling aan verzadigingsbevorderende en / of hongerverminderende producten. 3 april 2019 – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/obr.12854